Zevenhuizen – De 31ste editie van het Zevenhuizense Oogstfeest krijgt op 2 september een avontuurlijk tintje. Wie durft kan abseilen van het oude gemeentehuis, of kan via een zestig meter lange kabelbaan van het te slopen pand afsuizen. Ook het polsstokverspringen over de ringvaart – ofwel fierljeppen – moet voor spektakel gaan zorgen.

“Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iedereen die de stok beetpakt ook meteen aan de overkant komt”, zegt Hans van Eijk, namens de Polsstokbond Holland. “Voor de toeschouwers moet het ook leuk zijn.”

WEDSTRIJDELEMENT
Met een demonstratieteam komt hij in september naar Zevenhuizen, waar op het veld naast de dorpskerk een schans wordt gebouwd.
Die komt op een meter hoogte tot een klein stukje uit de kant boven het water te hangen. “Normaal is de schans twee meter hoog, maar omdat het water hier niet diep is – zo’n anderhalve meter maximaal – maken we ‘m wat lager”, aldus Van Eijk.

De oevers van de ringvaart worden gemaaid, op de kant waar geland wordt komt een dikke laag zand. “En het hoogheemraadschap zorgt ervoor dat er geen troep in het water ligt, waar springers zich aan kunnen bezeren”, zegt Arie Dijkshoorn, lid van het organiserend Oogstfeestcomité. “En dan maar hopen dat er zich velen zullen aanmelden, zodat er een wedstrijd-element kan ontstaan.”

NIEUW ELAN
Met de sportieve activiteiten wil het comité het traditionele Oogstfeest nieuw elan geven. “Het oude vertrouwde soldaatjes gieten, potten bakken en stoelen matten is er gewoon, de oude tractoren staan er weer, en daarnaast leuken we het feest op met het polsstokverspringen, kanovaren, tokkelen en abseilen.”

Dijkshoorn heeft zelf al even op het plat dak van het voormalige gemeentehuis gestaan, van waar kan worden abgeseild. Het is een meter of zes hoog. “En dat is best hoog als je boven staat.” Instructeurs van Outdoor Valley gaan de abseilers begeleiden en geven ook instructies bij de tokkelbaan.

RECHT BLIJVEN
Polsstokverspringer Hans van Eijk verwacht dat er na de demonstraties en instructies van zijn team voor zijn tak van sport voldoende animo zal zijn. “Ik ben er niet zo bang voor dat iedereen aan de kant blijft staan kijken. Zien springen, doet springen. Iedereen kan meedoen; kinderen, volwassenen, mannen en vrouwen. De een is er handiger in dan de ander; je ziet vaak dat mensen die aan atletiek of turnen doen wat makkelijker aan de overkant komen.”

Het geheim van succes wil hij wel alvast prijsgeven. “Het zit ‘m in een goede aanloop en een mooie insprong. Dan het liefst een paar slagen klimmen, en door naar de overkant. De kunst is recht te blijven. Als de stok naar links of rechts gaat, dan kom je alleen maar water tegen.”

Een eerste sprong is altijd moeilijk, weet hij. “Er komt veel op je af. En de ringvaart is redelijk breed. Maar dat maakt het juist een mooie uitdaging.” Arie Dijkshoorn verwacht niet dat hij die aan zal gaan. “Nee, op die dag moet ik van alles regelen.

Wie wel een sprong wil wagen, kan zich nu al aanmelden via een mail naar:
info@oogstfeestzevenhuizen.nl.

Bron van dit artikel: