Zevenhuizen – Ze noemen het voor het gemak ‘Oogstfeest 2.0’; het nieuwe bestuur dat de 31e editie van het Oogstfeest invulling gaat geven. Stuk voor stuk benadrukken de bestuursleden van nu, hoe goed hun voorgangers het hebben gedaan. “De oude garde heeft er toch maar voor gezorgd dat het Oogstfeest al dertig jaar een begrip is in Zevenhuizen en omstreken.” Aan het nieuwe bestuur de schone taak om er minstens zo’n succes van te maken.

DE BOOM VAN ZEVENHUIZEN
Dick Kooij, Ron Stolk en Ed Roos maken deel uit van dat bestuur. Enthousiast vertellen ze wat er allemaal te verwachten is op die eerste zaterdag van september. “Voorheen vond het Oogstfeest plaats, verspreid ove een paar locaties. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om de activiteiten meer te centreren. Alles speelt zich af op en rondom het zogenoemde horecaplein.” Kooij legt uit: “Dat is het plein rondom de boom die in Zevenhuizen een soort van heilig is, en het voormalig gemeentehuis. En dan heb je er als het ware een ring omheen met stands en demonstraties van oude ambachten en dat loopt door tot het park langs de Ringvaart waar kano wordt gevaren en dergelijke.”

SAMENWERKEN
Anders dan in voorgaande jaren hebben de sportverenigingen de krachten gebundeld en runnen ze nu samen de bar. Het gaat om de volleybalvereniging en de plaatselijke voetbalclub. Roos: “En de tennisvereniging levert vrijwilligers die helpen bij het begeleiden van de diverse activiteiten zoals tokkelen en abseilen.”

KRACHTEN BUNDELEN
De opbrengsten van het horecaplein gaan in één grote pot en die wordt na afloop eerlijk verdeeld. Dezelfde werkwijze wordt eigenlijk gehanteerd door de drie deelnemende restaurants: de Strandgaper, de Viergang en de Roerdomp. “Gezamenlijk zijn zij verantwoordelijk voor het innerlijke van de mens”, meent Stolk. Wat voor soort gerechten dan te verwachten zijn? Hij noemt een sateetje, een broodje beenham of een zak friet. “Maar wel van een hele goede kwaliteit”, benadrukt Roos. Hoe het feest wordt bekostigd? De bestuursleden roepen door elkaar heen: “Sponsoren, afdracht van de horeca en kraamverhuur.” Overigens wordt dit laatste geregeld door een bureau dat hierin is gespecialiseerd: Kroko’s Evenementen. “Dat scheelt organisatorisch een heleboel tijd op zo’n dag”, meent Roos.

AMBACHTEN
Niet alles dat te zien was in de afgelopen jaren zal dit jaar weer voorbij komen. Kooij noemt de ganzen als voorbeeld. “Die blijven dit jaar thuis. Maar wel zijn er weer heel veel oude ambachten te bewonderen. En nieuwe. Er komt bijvoorbeeld een specialist figuren uit bomen zagen. Heel bijzonder.” Stolk voegt er snel aan toe: “Maar de oude trekkers en dergelijke zijn er ook weer, hoor.” De aankleding van het horecaplein verdient volgens Roos ook nog wel wat aandacht. “Om het plein staan hekken die bekleed worden met doeken waarop afbeeldingen zijn te zien van oud-Zevenhuizen. Dus op het plein ga je als het ware terug in de tijd.” Met dank aan de historische stichting Oud-Zevenhuizen–Moerkapelle.

Bron van dit artikel: