Zevenhuizen – Zelf gaat hij weleens naar de oogstmarkt in Rotterdam op het Noordplein. Lekker struinen langs de kraampjes met superverse producten. Nooit komt hij met lege handen thuis; na kijken, keuren en proeven verdwijnt er altijd wel iets in het mandje om thuis op het gemak van te genieten. Jan Dijkshoorn, eigenaar van het voormalige Het Mekka (wijn- en versspecialiteiten) wil een dergelijke ‘boerenmarkt’ naar Zevenhuizen halen, om precies te zijn: naar het Oogstfeest op zaterdag 1 september. “Een mekka voor lekkerbekken, met producten van de streek.”

Fijnproever en lekkerbek, het zijn kwalificaties die Oogstfeestcomitélid Jan Dijkshoorn passen en doen glunderen. Het is voor hem dan ook geen straf een strooptocht te beginnen naar deelnemers voor de streekproductenmarkt op het Oogstfeest. “Homemade frites uit Moerkapelle, ambachtelijke stroopwafels, lokaal gekweekte druiven, zelfgemaakte Zevenhuizense paprikasoep, koffie en bier”, enthousiast somt hij alvast wat bijna-toezeggingen op. “Het valt niet mee om de pareltjes onder de streekproducten op te sporen. Het gaat vaak om kleinschalige initiatieven waar je via horen-zeggen achter moet komen.”

OPROEP
Fijnproever en lekkerbek, het zijn kwalificaties die Oogstfeestcomitélid Jan Dijkshoorn passen en doen glunderen. Het is voor hem dan ook geen straf een strooptocht te beginnen naar deelnemers voor de streekproductenmarkt op het Oogstfeest. “Homemade frites uit Moerkapelle, ambachtelijke stroopwafels, lokaal gekweekte druiven, zelfgemaakte Zevenhuizense paprikasoep, koffie en bier”, enthousiast somt hij alvast wat bijna-toezeggingen op. “Het valt niet mee om de pareltjes onder de streekproducten op te sporen. Het gaat vaak om kleinschalige initiatieven waar je via horen-zeggen achter moet komen.”

LOKALE ILJA GORT?
Maar bij een boerenmarkt alleen blijft het niet, als het aan Dijkshoorn en zijn comité ligt. Hij offert zich graag op als juryvoorzitter te fungeren van een lokale kook-bak-grill-destilleer-en-noem-maar-op wedstrijd, waarin Zevenhuizens talent mag schitteren. “We hebben allemaal wel een buurvrouw die de lekkerste taarten bakt, een buurman die bij gelegenheid zijn zelfgemaakte limoncello tevoorschijn tovert of een nicht die weergaloos ijs van verse vruchten fabriceert”, weet Dijkshoorn. Willen de lokale Ilja Gort en Yvette van Boven nu opstaan, wil hij maar zeggen. Het niveau van wijnboer Gort en kookboekenauteur en tv-kok Van Boven hoeven ze niet na te streven. “Als het maar met liefde en passie is gemaakt”, dat wil de jury terugzien, én proeven. “De winnaar krijgt een wisseltrofee”, belooft hij, want het is de bedoeling dat de winnaar zich het jaar erna laat uitdagen door zijn dorpsgenoten, waardoor de wedstrijd elk jaar een beetje groeit. “Zo gaat dat vaak met zulke initiatieven, het duurt even voordat er écht iets staat. Ik hoop dat mensen hun schroom overwinnen en zich melden. Ze zijn zich vaak niet bewust van hoe lekker hun ‘product’ is.” Het oordeel van de jury zal sowieso mild zijn, verzekert Dijkshoorn. “Er is maar één winnaar, maar alle kandidaten krijgen een beloning.”

AMATEUR-AMBACHTSLIEDEN
Schilderijen, foto’s en beelden zijn niet te proeven en van kunst heeft Dijkshoorn geen kaas gegeten; toch wil hij ook lokale kunstenaars bij zijn plannen betrekken. “Dat zijn tenslotte ook (amateur)ambachtslieden. Wij gunnen hen van harte een plaatsje op de streekproductenmarkt.”

De locatie voor de culinaire noviteiten van het Oogstfeest is gelegen tussen de Burgemeester Nederveenlaan en De Lente, waar vorig jaar het Ibizaplein was gesitueerd. Ook de oude ambachten, niet meer weg te denken van het jaarlijkse dorpsfeest, slaan hun ‘tenten’ hier op.

Viswijvenkoor SootjeVisch, de in klederdracht gehulde lokale heldinnen die het (zware) leven van achtergebleven zeemansvrouwen als geen ander bezingen, is de eerste act die zich heeft aangemeld om het geheel te voorzien van een moppie muziek.

Voor meer informatie en aanmelden:

Bron van dit artikel: