Zevenhuizen – Nog 101 nachtjes slapen, dan barst het feest weer los in Zevenhuizen, de 32e editie van het Oogstfeest staat op stapel. Slapeloos zullen die nachten niet worden voor het vorig jaar aangetreden achtkoppige comité en ook het grijze haar hebben ze niet overgehouden aan hun taken als organisatoren van het jaarlijkse dorpsfeest. “We hebben eigenlijk alleen maar positieve reacties gekregen.” Ze blijven zich dan ook alle acht onverminderd inzetten om Zevenhuizen op de kaart te zetten.

De voorzitter en de pr-man van het comité, Arie Dijkshoorn en Niels Elgersma, blikken terug op hun ‘eerste kunststuk’ en kijken vooruit naar de editie van deze nazomer, zaterdag 1 september. En wéér telt het programma een fiks aantal nieuwigheden, waaronder een kermis die al op vrijdag begint.

“Tijdens het opbouwen kregen we vorig jaar meteen al complimenten voor de doeken met oude prenten van de Dorpsstraat die we ophingen op het horecaplein”, weet Elgersma zich te herinneren. Maar ook de (verlengde) route – het publiek kon via een ponton over de ringvaart voor nog meer oogstfeestplezier en ook op het plein bij de scholen was veel vertier – bleek een gouden greep.

STREEKPRODUCTEN
“Dat houden we er dan ook in natuurlijk”, zegt Dijkshoorn. “Al gaat het Ibizaplein niet op herhaling, op de scholenlocatie staat dit jaar een streekproductenmarkt gepland. Mét lokale artiesten”, licht hij alvast een tipje van de sluier op over een van de veranderingen.

SLOOP
Het comité staat ook voor de uitdaging een nieuwe invulling te geven aan het centrum van de feestelijkheden, het dorpsplein. De sloop en nieuwbouw op de plaats van het voormalige gemeentehuis zorgen voor obstakels. “De boel is dan als het goed is plat en bouwer Vink regelt dat de bouwhekken een beetje verplaatst worden, zodat we niet al te veel ruimte verliezen. Ze hebben oog voor de tradities van het dorp en werken gelukkig mee. De bouwkeet mag zelfs gebruikt worden als kleedkamer!” Dijkshoorn is blij met de goede contacten met de aannemer en de ontwikkelaar van plan ROOS, dat op de dorpspleinlocatie tot bloei komt.

Abseilen en tokkelen vanaf een leegstaand pand zit er echter niet meer in. Verdwijnen doen de onderdelen niet, er wordt een andere locatie voor gezocht. Het horecaplein wordt ook aangepast, niet alleen door de werkzaamheden op het plein. “Het plein ging aan zijn eigen succes ten onder”, meent Dijkshoorn. “Het stroopte daar een beetje. We lossen dat op door de bar meer naar achteren te verplaatsen.” Dijkshoorn en Elgersma moeten erom lachen. “Die bar zoeken ze toch wel op, die hoeft niet per se bij de opening van het plein te staan.”

SPONSOREN
Al verandert de route niet opzienbarend, de weg vinden wordt een stuk makkelijker. Naast heel veel complimenten kwamen het comité ook kritiekpuntjes ter ore. “Eén daarvan was dat mensen soms niet alles hadden gezien, omdat volgens hen niet alles goed aangegeven werd.” Een Zevenhuizens bedrijf biedt hiervoor de helpende hand. “De firma Dekker maakt van afvalmateriaal – van keukenbladen en dergelijke, red. – mooie wegwijsborden.”De comité-leden benadrukken maar weer eens het belang van de steun van (lokale) bedrijven voor het doen slagen van het dorpsfeest. “Gelukkig kregen we ook van hen vooral positieve reacties, dus we verwachten dat ze ook dit jaar weer meedoen”, zegt de man van de public relations hoopvol.

KERMIS
Het Oogstfeest van zaterdag 1 september krijgt dit jaar toch weer een voorprogramma. Eerder werd op vrijdagavond The Night of Harmony gehouden, het huidige comité heeft die echter in de ban gedaan. Daarvoor in de plaats kwam in 2017 een verlengd programma met muziek op het plein van 17.00 tot 20.00 uur. Ook dit jaar wordt dat het spetterende einde. “De eerste bands zijn al geboekt, maar namen noemen we nog niet”, luidt nhet volgende ‘tipje’ van de comitéleden.

Het voorproefje komt in een andere vorm terug op het programma, een kermis op het plein naast het laadperron van de supermarkt en achter Voorbrood Meubelen. Vrijdag 31 augustus barst om 14.00 uur het feest al los; de attracties draaien tot 22.00 uur en daarna de hele zaterdag.

Genoeg informatie voor nu, menen de preses en pr-man. “We zullen u in de aanloop naar de grote dag uitgebreid op de hoogte houden.”

Bron van dit artikel: