Zevenhuizen – “Er moet vooral gedanst en gefeest worden”, zegt Jacolien Rog over The Night Before, het (gratis) opwarmertje voor het Oogstfeest. De pr-medewerker nodigt, met het voltallige team van dorpshuis Swanla, ‘tout le monde’ uit Zevenhuizen en omstreken uit om vrijdag 31 augustus naar dé ontmoetingsplaats van het dorp te komen, ‘haar’ Swanla’, om alvast een beginnetje te maken met feesten. De dag erna barst het Oogstfeest los.

“De Kleine Trompetter treedt net als vorig jaar weer op”, meldt de promotor van de feestavond. De line-up noemt ook coverbands Juicy en Mrs. Hips. “Ja, de voetjes moeten van de vloer, bij deze bands kan en mag je eigenlijk niet stil blijven staan. ”De Kleine Trompetter mag dan genoegzaam bekend zijn in Zevenhuizen, over de andere bands is nog wel een boekje te openen. Frontvrouw Simone Roerade van Mrs. Hips -‘schud de heupen los’, funky en soulmuziek uit de jaren 70 – wordt in een recensie uit 2017 van Peter Marinus een van de beste zangeressen van Nederland genoemd. Roerade zong ooit in de band van Candy Dulfer. Vrijdag 31 augustus laat ze van zich horen in Swanla. ‘Energie is waar het op draait bij onze muziek. Energie die op het podium ontstaat en overslaat op het publiek’. Net als bij Juicy, met nog meer covers uit die periode. Deze band brengt nummers van Earth, Wind & Fire, Average White Band, Marvin Gay en vele anderen. ‘Vergeten nummer’, noemen de bandleden zelf hun repertoire, en ‘de guilty pleasures’ uit het soul- en funkrepertoire.

HARMONIE

Het Oogstfeestcomité schrapte de traditionele Night of Harmony van het programma, de feestdag wordt sinds vorig jaar enkele uren muzikaal verlengd en duurt nu tot 20.30 uur. Eerdere edities van het Oogstfeest werden ingeluid met een muziekfeest op het dorpsplein onder de titel Night of Harmony. Swanla is in het gat gesprongen. “Een idee van bestuurslid Mark Knops. Als echte Zevenhuizenaar baalde hij dat ‘the night’ niet meer doorging en opperde het naar die àndere ontmoetingsplaats van Zevenhuizente halen: het dorpshuis!” Aldus geschiedde. The Night Before zag het levenslicht. Vorig jaar werd het muziekfeest voor het eerst gehouden en was meteen een succes, een herhaling kon dus niet uitblijven. “De avond moet mensen samenbrengen, jong en oud, vaste dorpshuisbezoekers en nieuwelingen, harmonie is dan toch weer het sleutelwoord”, vindt Rog, die hoopt dat veel mensen even sfeer komen proeven. “We willen graag laten zien dat Swanla meer is dan sport, cultuur en theater, zoals op het dorpshuislogo te lezen is. “De pub en foyer zijn ruimten waar je ook graag vertoeft als je niet naar een voorstelling of training komt.”

OPEN DAG

Het dorpshuisbestuur ziet The Night Before ook een beetje als opening van het seizoen. “We kunnen die avond gelijk laten zien wat er zoal op stapel staat voor het seizoen 2018-2019. ”Dat gebeurt ook al op de open dag die zaterdag 25 augustus gehouden wordt. Van 11.00 tot 17.00 uur staan de deuren van dorpshuis Swanla wagenwijd open. Het is de taak van Jacolien Rog de activiteiten van Swanla ‘smoel’ te geven. De van oorsprong drukker en dtp’er, die woont in Moerkapelle, legt haar ziel en zaligheid in haar vrijwilligerswerk voor Swanla. “Zo’n zes uur per week kosthet mij wel, maar ik doe niets liever. ”Op The Nigth Before is zij – uiteraard – aanwezig. “Maar dansen zit er voor mij niet in, ik hang mijn camera om en doe verslag.”

Mrs. Hips

The Night Before – vrijdag 31 augustus

20.30-00.00 uur – gratis

Dorpshuis Swanla – Burgemeester

Klinkhamerweg 86 – Zevenhuizen