Het fierljeppen over de ringvaart krijgt dit jaar op het Oogstfeest concurrentie van de aquaballen. Niet alleen de waaghalzen komen zo nog meer aan hun trekken, ook het publiek krijgt er een vermakelijk tafereel bij. De radiografisch bestuurbare boten maken het rijtje aan water-activiteiten langs de ringvaart compleet. Maar er is nog veel meer te doen en te zien in het Ringvaartpark. Comitélid Dick Kooij klapt uit de school.

Het fierljeppen ofwel polsstokverspringen was tijdens de primeur in 2017 meteen een succes. “We hoefden het alleen nog een beetje te finetunen”, zegt ringvaart-coördinator Dick Kooij. “Zo is er dit jaar muziek bij het evenement en zullen de presentatoren de boel nog een beetje opjutten.” De Polsstokbond zorgt weer voor de faciliteiten die nodig zijn om de andere kant van het water te bereiken. Hoewel het niet de bedoeling is dat iedereen die de stok beetpakt ook meteen aan de overkant komt, liet de voorzitter van de club vorig jaar al weten. Voor de toeschouwers moet het ook leuk zijn. “Het is geen wedstrijd”, benadrukt Kooij, die meldt dat kandidaat-fierljeppers zich van tevoren kunnen opgeven (info@oogstfeestzevenhuizen.nl) maar dat ook ter plekke het besluit om tóch te gaan springen nog genomen kan worden. “Als je een van je maten ziet springen denk je al snel ‘dat moet ik ook kunnen’. Die spontaniteit, daar rekenen we op.” Het fierljeppen start om 11.00 uur.

AQUABALLEN EN MODELBOTEN

De toeschouwers krijgen dit jaar nog meer spektakel voorgeschoteld. De ‘debuterende’ aquaballen zullen voor veel vertier zorgen, want iedereen met een zwemdiploma kan op 1 september leren lopen over water, zonder nat te worden. Daar is uiteraard een hulpmiddel voor nodig, in dit geval is dat de aquabal. “Vijf hebben we er gehuurd”, laat Kooij weten. “Vrijwilligers zorgen voor de begeleiding.” Het comité is blij een beroep te kunnen doen op zoveel helpende handen. De AMVZ (Algemene Modelbouw Vereniging Zevenkamp) neemt ook haar vrijwilligers mee naar Zevenhuizen om radiografisch bestuurbare modelboten te water te laten. “Op de kade wordt een bassin geplaatst, waar kinderen bootjes mogen besturen”, voegt Kooij toe.

DORSMACHINE

Het Ringvaartpark is zaterdag 1 september ook het tijdelijk thuis voor een fiks aantal schapen. Een schapendrijver laat zien hoe en of hij zijn kudde onder controle heeft; hij doet dat als ‘buurman’ van de aquaballen. Aan de andere zijde treft hij een buur waarmee hij zich wellicht meer verwant voelt: glimmende tractoren – de meeste hebben hun werk er inmiddels al decennia opzitten – pronken in het park. Hun eveneens, van trots, glimmende eigenaren vertellen graag over hun werktuigen. Stichting De Dorschkast geeft de expositie een bijzonder tintje. Zij posteert een dorsmachine uit 1928 bij de oude tractoren. Het werktuig is in actieve staat te bewonderen; de tarwe, die eerder aan de Knibbelweg is geoogst, wordt tijdens het Oogstfeest gedorst. De fietsenstalling sluit de feestroute aan de zijde van de Noordelijke Dwarsweg af.

HARM ALARM

Om de overkant van de ringvaart te bereiken is niet per se een polsstok of ophaalbrug nodig. Het plein bij de Ontmoetingskerk wordt vanuit het Ringvaartpark weer toegankelijk dankzij een tijdelijk ponton, zodat de route ononderbroken gevolgd kan worden. Het aaiplein strijkt steevast neer op het plein, maar doet dat dit jaar onder een andere titel. Op het Knuffelplein laten konijntjes, geitjes, kippen, schapen en ander aaibaar spul zich gewillig knuffelen en aaien door peuters en kleuters, die er ook een ponyritje kunnen maken. Naast kleindieren herbergt het plein dit jaar een veiligheidsmarkt waar Harm Alarm paraat staat om te informeren over inbraakpreventie en waar de leden van de jeugdbrandweer hun blus-skills tonen.