Zevenhuizen – “De Welkoop-Klompenloop”. Zo, het hoge woord is eruit. Erwin van Meggelen van Welkoop Zevenhuizen is graag duidelijk en hoeft er dus niet lang over na te denken. Als nieuwbakken sponsor mag hij een van de meest traditionele onderdelen van het Oogstfeest van een nieuwe naam voorzien. Huib Moerman, opper-klompenloper, knikt instemmend, dat gaat het worden.


Wilt u zich aanmelden voor de Welkoop Klompenloop? Mail dan naar: welkoop.klompenloop@oogstfeestzevenhuizen.nl
of huibmoerman@hotmail.com

 

Oogstfeest en Welkoop, het zijn zo’n beetje synoniemen. Erwin van Meggelen, die de Welkoop in Zevenhuizen runt, heeft zich voorgenomen de klompenloop voor de lange termijn te sponsoren. De manager hecht veel waarde aan traditie. Dan heeft hij aan Huib Moerman, een van de kartrekkers van de oud-Hollandse activiteit, een goede. Hij is uit hetzelfde hout gesneden.

Assortiment
“Aarde, tuinzaden, gereedschap, gewasbescherming,” benoemt Van Meggelen zijn assortiment, “alles wat van het land komt en wat nodig is om te oogsten, hebben wij in huis. En niet te vergeten: kennis.”
“Van zaadje tot bord”, vat Moerman samen.

Aardbeienjam
Van zaadje tot bord betekent dat: een aardbeienpot kopen, vullen met tuinaarde, aardbeienplantjes poten, verzorgen, eventuele aardbeien-vijanden (biologisch) bestrijden, oogsten, weckpotjes aanschaffen, fruit koken, geleisuiker toevoegen, af laten koelen en smullen maar.
“Alle ingrediënten voor die jam hebben wij in huis.” Van Meggelen verklaart zijn verbintenis aan het Oogstfeest. “De dorpen van vroeger bestaan niet meer. Ze verstedelijken, waardoor veel dorpelingen zich niet meer bewust zijn van waar hun voedsel vandaan komt. Ik vind het belangrijk dat we respect voor het proces en het product blijven houden.” Het Oogstfeest draagt een flinke steen bij aan het levend houden van oude (agrarische) gebruiken, daar is Van Meggelen van overtuigd.

 

Van kindermaat tot maat 49, alle voeten passen in klompen.

Klompenhoek
Naast al die zaden en gereedschappen is de winkel van Welkoop gevuld met picknicktafels, barbecues, tuinfakkels, boeren-zakdoeken, konijnen, stro, regenkleding en ga zo maar door. We stoppen bij de klompenhoek, in alle soorten en maten staan ze uitgestald: beschilderd, van leer, op z’n Zweeds.
De locatie voor de culinaire noviteiten van het Oogstfeest is gelegen tussen de Burgemeester Nederveenlaan en De Lente, waar vorig jaar het Ibizaplein was gesitueerd. Ook de oude ambachten, niet meer weg te denken van het jaarlijkse dorpsfeest, slaan hun ‘tenten’ hier op.

Hoe traditioneel moet het schoeisel van de deelnemers aan de Klompenloop zijn?
“We gaan natuurlijk voor de enige echte houten klomp”, meent Van Meggelen. Moerman twijfelt. Als de Zweedse klomp – minder traditioneel maar toch echt een klomp en voor velen een stuk comfortabeler – wordt toegestaan trekt hij misschien meer deelnemers over de streep. “Nou ja, dat laat ik aan de organisatie over”, haast Van Meggelen zich te zeggen. “Ik sponsor de loop, maar het is hún feestje, wij helpen het mogelijk te maken.”

Over de naam valt niet meer te twisten, maar verder moet veel over de loop nog nader besproken worden in het Oogstfeestcomité, dat plannen heeft de klompenloop uit te breiden met een wandeling voor iedereen, als opwarmertje voor het Oogstfeest: eerst wandelen, dan feesten. Die plannen zijn echter nog precair, maar dat ook, of zelfs, de klompenloop aan verandering onderhevig is, lijkt niet uitgesloten. Het comité houdt u op de hoogte.

De tussen de twintig en dertig klompenlopers die jaarlijks de tocht van zo’n acht kilometer maken – voornamelijk mannen, een enkele vrouw en de laatste jaren gelukkig ook een aantal kinderen – zullen echter altijd de colonne van de Welkoop-Klompenloop aan blijven voeren. Strijdbaar voorop in een tijdperk dat vooral sneakers het straatbeeld bepalen, klossen zij de akkers langs, mijmerend over vroeger tijden. Dit jaar doen ze dat gehuld in herkenbare Oogstfeest-t-shirts, mét Welkooplogo, uiteraard…

Bron van dit artikel: