Zevenhuizen – De pk’s vliegen de oogstfeestbezoeker dit jaar om de oren. Van één paardenkracht bij het ringsteken tot bijna duizend bij de Formule 1-simulator op het Jumbo-plein. Oogstfeestvoorzitter Arie Dijkshoorn en pr-man Niels Elgersma doen een boekje open over de nieuwe activiteiten op de 33ste editie van het Oogstfeest. Zaterdag 7 september verandert het Zevenhuizense centrum weer in een kilometerlang feestterrein.

Kort na de evaluatie van editie 32 borrelden de nieuwe ideeën alweer op bij de leden van het Oogstfeestcomité. Hoewel veel dingen hetzelfde blijven, staat ook weer een fiks aantal nieuwigheden op het programma. “Zo houden we het spannend”, vindt Dijkshoorn.

Ringrijden
Nostalgie viert weer hoogtij. Een van de grote publiekstrekkers wordt het ‘ringrijden’. Een oude bekende, want ook in 2001 trokken de Zeeuwse trekpaarden door Zevenhuizen. “Het was dan ook een idee van comitélid Jan Dijkshoorn, die zat toentertijd ook in het oogstfeestcomité”, weet de voorzitter. Een delegatie van de Zeeuwse Ringrijders Vereniging demonstreert de eeuwenoude traditie waarbij een ringrijder – in galop op een ongezadeld paard – met een lans probeert de ring te steken die halverwege de baan hangt. Het klusje moet geklaard worden in de dwarsverbinding tussen De Lente en de Burgemeester Nederveenlaan.”De perfecte locatie ervoor,” zegt Dijkshoorn, “mooi opgenomen in de route, want de baan eindigt, waar de braderie in de Nederveenlaan begint.” De vorig jaar zo succesvolle streekproductenmarkt moet wijken voor de ‘knollen’, maar vindt een nieuwe stek in de nostalgie-hoek rond het eerste ponton dat het Ringvaartpark verbindt met het plein van de Ontmoetingskerk.

Ringvaartpark
Glimmend gepoetste oude tractoren en de Bennekomse dorskast sloven zich ook dit jaar uit voor zoveel mogelijk bekijks. Zij krijgen in het Ringvaartpark gezelschap van een roedel honden, waarvan de eigenaren lid zijn van politiehondvereniging De Verdediger. Baas en hond zorgen voor spectaculaire demonstraties.

Het blijft dit jaar niet bij één oeververbinding, ook aan de andere kant van de (nostalgische) ophaalbrug komt een ponton. “De natte hoek”, grapt Elgersma. “Daar varen de modelboten, kan in de aquaballen gekropen worden en hopen we leden van de (jeugd) brandweer te strikken om hun kunsten te vertonen.”

Brommers kieken en ‘maxverstappen’
Via het nieuwe ponton (achter de voormalige Rabobank) is een directe doorsteek naar de Dorpsstraat, waar de snelle jongens aan hun trekken komen. Eerst brommers-kieken bij de trotse eigenaren van originele Zündapps; zij maken ’s morgens een toer door de regio en showen daarna hun stalen rossen aan het publiek.

Dan met gezwinde spoed naar het Jumbo-plein, voor het ‘echte’ werk; dat wil zeggen: even net doen of we Max Verstappen zijn. Met de nadruk op ‘net doen of’ want Neerlands hoop op de GP’s heeft andere dingen aan zijn hoofd op de eerste zaterdag van september. Maar het gevoel dat de coureur moet hebben in zijn bolide, is te ervaren in een van de F1-simulatoren. Of op de kartbaan. “Die is voor de pubers onder de bezoekers”, benadrukt Dijkshoorn. “Jongens én meiden in de leeftijd van 12 tot 16 jaar mogen de baan op.”

Om de veiligheid te garanderen slaan de hulpdiensten de handen weer ineen. Op het plein bij de supermarkt is ook de veiligheidsmarkt, waar onder andere EHBO en BHV Nederland gestationeerd zijn.

Ontmoetingsplaats
Het dorpsplein is als vanouds dé ontmoetingsplaats. Muziek en horeca volop, aangevuld met een aantal foodtrucks op het plein bij Versprille. “We zijn dus ook hip”, constateren Elgersma en Dijkshoorn. “Een happening als het Oogstfeest kan eigenlijk niet zonder.”

Achter op het Versprille-plein wordt ruimte gemaakt voor een toiletgebouw. “Zelfs een toiletbezoek wordt leuk”, zegt Dijkshoorn raadselachtig. “We geven vandaag veel prijs, maar sommige dingen houden we toch nog even geheim.”

Vuurwerk
De klapper van het feest mag wel openbaar gemaakt worden. “Het Oogstfeest wordt afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow”, verklapt de preses. “Wie tot het eind op het plein blijft, staat eerste rang”, gooit Elgersma erachteraan.

“De grote variatie in het programma is mogelijk dankzij onze vele en trouwe sponsoren.” Dijkshoorn wil nog maar eens duidelijk maken dat zonder hun bijdragen het feest niet gevierd kan worden. “Zelfs particulieren dragen graag hun steentje bij”, zegt de man die voor de promotie zorgt. “Voor 250 euro ben je Vriend van het Oogstfeest.”

Bedrijven die hun naam graag op de spandoeken en ledschermen in het dorp terugzien, kunnen zich aanmelden als sponsor.
Voor meer informatie: Niels Elgersma: 06-26158214.