“Het liefst zou ik elke maand een boerenmarkt in Zevenhuizen willen organiseren en dan ging ik er zelf ook staan, toch weer met kaas, denk ik”, mijmert Oogstfeestcomitélid Jan Dijkshoorn als hij praat over de tweede editie van de streekproductenmarkt op het Oogstfeest van zaterdag 7 september.

Hij fantaseert nog even verder: “Bijzondere kazen zouden het dan moeten zijn, boérenkazen, met kruiden, maar ook Frans getinte kazen.” Hij zou het wel weten, de voormalig eigenaar van de ooit lekkerste winkel van Zevenhuizen, Het Mekka. Die maandelijkse markt gaat er niet komen, maar één keer per jaar, op de eerste zaterdag van september, mag een streekproductenmarkt wat hem betreft niet ontbreken en dus zet hij zich met ziel en zaligheid in om ook dit jaar een sfeervol plein vol streeklekkernijen in de feestroute op te nemen.

“De markt van vorig jaar was een groot succes en dus gaan we op herhaling. Stichting Natuurpolder, de palingroker, de stroopwafelbakfiets en de vitaminefiets zijn er net al vorig jaar weer bij en ik heb ook al nieuwkomers mogen noteren. Een biologische slager, de Meiden met Smaak en Dikke Bertha maken dit jaar hun debuut.” Raadselachtige namen; Dijkshoorn lacht. “Je gelooft het niet, maar Dikke Bertha is een stoommachine die koffie zet, en de Meiden met Smaak hanteren als motto: bij een borrel van de zaak horen de Meiden met Smaak. Borrelplanken, wijnen en biologische sappen, dat werk.” Het lijdt geen twijfel dat Dijkshoorn deze kramen als lekkerbek bezoekt want hij mag dan professioneel inmiddels uitgewerkt zijn, zijn neus voor lekkers werkt nog uitstekend.

Ambachtslieden
De kraamhouders op ‘zijn’ markt zijn vooral ambachtslieden, die hun vak met passie uitvoeren. Dat is wat Dijkshoorn zo trekt in het organiseren van zo’n markt. “Ze staan er meestal niet om te verkopen, maar uit idealisme. Het contact met hen is al meteen een feestje, omdat ze zo gepassioneerd over hun producten praten. Zoals ook kunstenaar dat kunnen doen”, slaat Dijkshoorn een bruggetje naar een andere beroepsgroep, waarvan hij hoopt dat die zich straks op de markt nestelt. “Lokale kunstenaars roep ik op hun werk te tonen en eventueel te verkopen. Eén artistiekeling heeft zich al gemeld: een kunstschilder uit Oud Verlaat gaat zijn ‘naakten’ exposeren.”
De beoefenaars van oude ambachten, onmisbaar geacht op een feest dat oude tijden doet herleven, slaan hier ook hun tenten op.

Om het helemaal compleet te maken droomt hij ook nog van een Heel Zevenhuizen kookt & bakt-aflevering. Dorpsgenoten die misschien wel de beste appeltaarten bakken of de lekkerste paella of limoncello maken, worden van harte uitgenodigd hun dorpsgenoten te laten meegenieten van hun kook- of bak-kwaliteiten. “Een mailtje naar info@oogstfeestzevenhuizen.nl en we regelen het.”

Nieuwe locatie
Moesten de bezoekers van de streekproductenmarkt vorig jaar nog min of meer een omweg maken om bij de kramen vol lekkers in de Nederveenlaan en aan de Lente te komen, dit jaar wordt een knusse en exclusieve locatie gecreëerd op het plein bij de Ontmoetingskerk in de Dorpsstraat.
“Een culinaire en artistieke oase tussen het feestgedruis in.” Dijkshoorn is blij met de nieuwe plek, die van twee kanten te bereiken is; vanaf de ingang van het feestterrein bij de Hotel Vosbrug via het Ringvaartpark over het ponton én vanuit de Dorpsstraat. “Over gebrek aan aanloop hoeven de deelnemers niet in te zitten.”

Zuivere producten
Dijkshoorn signaleert dat er steeds meer aandacht is voor zuivere producten, gemaakt zonder toevoegingen. De interesse voor biologisch vlees bijvoorbeeld, maakt hij van dichtbij mee. “Mijn broer, die een pluimveebedrijf runt, heeft tegenwoordig ook een kleine kudde koeien, die hij echt vertroetelt. Zodra ze rijp zijn voor de slacht gaan ze niet direct naar de slachter, maar mogen eerst een paar dagen ontstressen. Het biologische vlees wordt in pakketten aangeboden en daar is enorm veel vraag naar.”

Oproep
“Producenten van streekproducten, lokale kunstenaars en hobby-bakkers en -kokers: verenig u!”, Dijkshoorn moedigt zijn dorpsgenoten aan een steentje bij te dragen aan het succes van de markt.
Voor meer informatie en aanmelden: info@oogstfeestzevenhuizen.nl

Bron van dit artikel: