De adrenaline zal weer stromen, dat weet Ron Stolk zeker. Als in alle vroegte op zaterdag 7 september de wekker gaat, begint het al. “Het is zó fantastisch om te doen”, begint de horecaman pur sang als hij over het organiseren van het Oogstfeest praat. Hij ontfermt zich ook dit jaar over de verzorging van de inwendige mens en met het contracteren van een aantal foodtrucks is smikkelen en smullen alvast gewaarborgd.

Stolk is verantwoordelijk voor het stillen van de honger en dorst van alle Oogstfeestbezoekers. Een taak die hem na aan het hart ligt en waarbij hij de skills die hij dagelijks inzet bij het runnen van zijn brasserie in Zoetermeer, goed kan gebruiken. “Het comité houdt van vernieuwing, dus we doen het dit jaar weer anders. Foodtrucks zijn helemaal van deze tijd.”
Het lokale horecatrio De Viergang, De Roerdomp en De Strandgaper, dat in de twee voorgaande edities tekende voor snacks en delicatessen, krijgt van Stolk alle lof toegezwaaid. “Helemaal top wat ze de afgelopen jaren hebben gepresteerd, maar het vergt ook veel van de ondernemers en hun personeel.”

De foodtrucks die hun plaats innemen, zetten hun tenten op op het evenementenplein naast Versprille, en laten de bezoekers genieten van onder andere burgers, hotdogs en kippendijen van de barbecue en natuurlijk is er een friet-truck. “Als er een biertje gedronken wordt, dan wil men ook ‘vet’ eten, dat hoort nu eenmaal bij zo’n feest.”

En biertjes zullen gedronken worden; een grove berekening brengt Stolk op zo’n 12.000 tapjes die op zo’n dag over de toonbank gaan. Het barpersoneel zal zich het vuur uit de sloffen moeten lopen om aan de vraag naar bier en frisdrank te voldoen en dat doen de vrijwillige dames en heren goed en graag. “De bar, die in de buurt van het podium te vinden is, wordt weer bemand door leden van de voetbal- en volleybalverenging, die het geld dat ze ermee verdienen, besteden aan onder andere hun jeugdopleiding.” Een mooie wisselwerking, vindt het comité: de jongeren uit het dorp zetten zich in op het dorpsfeest en profiteren daar uiteindelijk zelf van via hun club.

Bep en Toos
In elke horecazaak is een toilet onontbeerlijk, zo ook op het horecaplein in de Dorpsstraat. Bij het het hervormd centrum, achter op het horecaplein, staan op 7 september twee toilettrucks geparkeerd, waar de oogstfeestbezoeker met hoge nood terecht kan.
“Dat wordt niet zomaar een toiletbezoek dit jaar, dat wordt een beleving.” Stolk schiet in de lach als hij de komst van Bep en Toos wereldkundig maakt. “Die zijn echt zo gek als een deur. Ze vrolijken de toiletgebouwen op met tegeltjes met toilet-wijsheden, een tafeltje, kleedjes en plantjes en ze nemen de toiletbezoekers op de hak. Op een leuke manier hoor”, haast hij te zeggen.
De dames Bep en Toos van Krooswijk maken er een dolle boel van. De Rotterdamse ‘zussuh’, die ook voor een schóón ‘twalletje’ zorgen verstrekken zelfs (festival)bandjes voor een zacht prijsje, waarmee je de hele dag kunt ‘lozen’.

De organisatie zit er voor het comité grotendeels op. Het stáát allemaal wel, denkt Stolk, de puntjes moeten nog op de i, maar het feest kan beginnen. Hij kan de adrenaline al bijna voelen.