Nog 24 nachtjes slapen en dan barst het langverwachte Oogstfeest weer los. Dat feest bestaat bij de gratie van de onvermoeibare inspanningen van veel vrijwilligers en de gulle giften van sponsoren. Die sponsoren pronken sinds kort met naam en logo op de ‘toegangspoorten naar de feestvreugde’ aan de Opril en bij de Hotel-Vosbrug. Ondertussen is Kareltje van Oogsten zijn voettocht naar Zevenhuizen begonnen om straks zijn standplek aan de N219 in te nemen. Hij wijst ‘nieuwelingen’ de weg naar het grootste feest van de regio.

Zevenhuizenaren hebben de bogen allang gezien en weten inmiddels wat het betekent als de robuuste metalen hekwerken in het (Dorps)straatbeeld verschijnen: het Oogstfeest komt eraan. “We willen graag laten zien wie de gulle gevers zijn”, zegt pr-man Niels Elgersma van het Oogstfeestcomité. “Zonder onze sponsoren is een dergelijk feest organiseren niet mogelijk.”

Het blijft niet bij reclame-uitingen op de bogen, tijdens het Oogstfeest op 3 september worden de sponsoren nogmaals geëerd: de hele dag zijn ze zichtbaar op de grote schermen op het centrale dorpsplein. 

Vrienden
Zoals verenigingen hun donateurs koesteren, zo in hun nopjes zijn de leden van het Oogstfeestcomité met hun ‘vrienden’, bedrijven die met elkaar het Oogstfeestspaarvarken nog eens extra spekken. “Op de exclusieve ‘preparty’ die voor sponsoren gehouden wordt, zijn ook de vrienden welkom. Op die manier willen we onze dank tonen aan het bedrijfsleven.”

Gids
Karel van Oogsten – veelal liefkozend Kareltje genoemd – het indrukwekkend grote maar goedaardige ‘stromonster’ dat bezoekers de weg wijst naar het Oogstfeest, is inmiddels zijn voettocht begonnen richting de N219. Op zijn vaste stek en met een schone en frisse Scherp-outfit torent hij straks hoog boven het verkeer uit.

In de Oogstfeestkrant die woensdag 31 augustus bij iedere inwoner van Zuidplas op de mat valt, leidt hij de lezers van de vuistdikke krant op de krenten uit de pap op het feestterrein. 

Zo zijn de eerste stappen naar een denderend feest gezet. Om 10.00 uur die eerste zaterdag van september wordt het feest geopend om Zevenhuizen en omgeving zo’n twaalf uur lang te vermaken met onder andere gro-up On Stage (11.00 uur), livemuziek, bijna honderd kramen, activiteiten in het Ringvaartpark, een horecaplein en een spetterend eindfeest op het dorpsplein met een vuurwerkshow als afsluiting.

Voorproefje
Als goedmakertje voor twee jaar corona-ellende en dus geen Oogstfeest, is het programma een beetje ‘uitgerekt’. Vrijdag 2 september om 14.00 uur is er op het plein bij supermarkt Jumbo al van alles te beleven: een mini-kermis, livemuziek, poffertjes eten en nog veel meer.

Het voorproefje duurt tot 22.00 uur op vrijdagavond en gaat de volgende dag gewoon weer verder vanaf 10.00 uur.